LONDEN - Olie is snel goedkoper geworden tijdens het begin van de massale aanval op Irak donderdagavond. De prijs van een vat Brent-olie zakte op de termijnmarkt in Londen naar 25,65 dollar.

Enkele minuten eerder kostte een vat nog 26,30 dollar. De olie was ook in de nacht van woensdag op donderdag al snel goedkoper geworden, toen de VS de eerste bommen op Irak lieten vallen. Daarna steeg de prijs echter weer. Het huidige niveau is het laagste in circa drie maanden.

Voldoende oliereserves

De Amerikaanse regering heeft donderdag getracht de oliehandelaren gerust te stellen over eventuele brandende olievelden in Irak. De Amerikaanse staatssecretaris van energie, S. Abraham, zei dat er voldoende oliereserves zijn, ook als Irak de olievelden zou saboteren. "De wereldvoorraden aan energie compenseren ruimschoots elke verstoring die deze acties zouden kunnen veroorzaken."

Laatste optie

Irak exporteerde tot voor kort 1,7 miljoen vaten ruwe olie per dag. Volgens Abraham hebben Saudi-Arabië en andere landen onlangs flink meer olie geproduceerd en verscheept. De Amerikaanse regering laat bovendien nog steeds de mogelijkheid open om de eigen strategische oliereserve aan te spreken. Abraham benadrukte echter dat dit pas als laatste optie wordt gedaan.