'Nieuwe Friese bussen onveilig'

LEEUWARDEN - De nieuwe bussen van vervoersbedrijf Connexxion in Friesland zijn onveilig. Dat schrijven vakbonden FNV en CNV dinsdag in een brief aan Connexxion.

Het vervoersbedrijf is 'ontstemd' over de brief en stelt dat de beweringen van de vakbonden 'absoluut onwaar' zijn, aldus een Connexxion-woordvoerder.

De bewuste bussen zijn speciaal voor Friesland ontwikkeld. De 113 exemplaren van de zogenoemde 'Frysker' werden eerder dit jaar door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) afgekeurd, omdat het remsysteem niet deugde. De introductie van de Fryskers werd daardoor vertraagd.

Onveiligheid

Volgens CNV-bestuurder Emiel Peper wordt de vermeende onveiligheid veroorzaakt door gebrekkige ventilatie en spiegelende voorruiten. Door de slechte ventilatie zouden de ramen teveel beslaan. Daarnaast zouden de spiegelende voorruiten 's avonds slecht zicht geven.

Volgens de Connexxion-zegsman voldoen de bussen aan de eisen. "En daarbij wordt ook gecontroleerd op ventilatie en spiegelingen."

De Fryskers rijden sinds 26 augustus in een groot deel van Friesland. In de bussen passen zo'n twintig mensen. Volgens de vakbonden is overigens ook de bestuurdersplaats te klein voor dikke chauffeurs.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie