Invoering groen flesje bier pakt goed uit voor Grolsch (video)

ENSCHEDE - De wereldwijde invoering van het groene flesje door Grolsch heeft positief uitgepakt voor de halfjaarcijfers van de bierbrouwer. Dat werd dinsdag door Grolsch bekendgemaakt.

In het groene flesje zit meer bier dan het oude bruine 'pijpje'. Door de stijging van grondstoffen zal bier volgend jaar duurder worden, aldus de brouwer.

De introductie leidde in Nederland tot een hogere afzet en een toename van marktaandeel, en dat terwijl de biermarkt zelf met 1 tot 2 procent kromp als gevolg van het slechte weer, aldus bestuursvoorzitter Ab Pasman.

Nettowinst

Grolsch boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 7,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Pasman verwacht een winstgroei voor heel 2007 van ongeveer 10 procent.

Grondstoffen

Net als soortgelijke bedrijven kreeg de bierbrouwer te maken met prijsstijgingen van grondstoffen, vooral die van mout. Pasman schat dat in 2008 de kosten voor zijn bedrijf hierdoor op 5 tot 10 miljoen euro kunnen uitkomen. "De prijsstijging zal volgend jaar worden doorberekend. Biertjes van de tap en in de fles zullen dan duurder worden", aldus Pasman. "Voor dit jaar hebben we ons ingedekt."

Omzet

De omzet van Grolsch bedroeg in de eerste jaarhelft 164 miljoen euro, tegen 152,2 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar. In Groot-Brittannië, een belangrijke markt voor Grolsch die sterk onder druk staat, was er sprake van een vrijwel stabiele afzet.

Anheuser-Busch

Door de distributiedeal die Grolsch vorig jaar sloot met de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch groeide de afzet van bier in de Verenigde Staten met meer dan 50 procent. Naar verwachting zal de groei van de Amerikaanse markt voor het gehele jaar boven de 40 procent liggen, aldus de bierbrouwer uit Enschede.

Boete

Eerder dit jaar kreeg Grolsch net als branchegenoten Heineken en Bavaria van de Europese Commissie een boete van 32 miljoen euro wegens het maken van prijsafspraken. Het bedrijf betaalde de betwiste boete in juli, maar heeft beroep aangetekend.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie