Abortusklinieken bekritiseren Bussemaker

AMSTERDAM - Abortusklinieken zijn teleurgesteld in staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA). Volgens de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (Stisan) is de beleidsbrief Ethiek die de bewindsvrouw vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde 'een gemiste kans'.

In de brief staan de belangrijkste kabinetsplannen op het gebied van onder meer embryo's, abortus en euthanasie.

Hulpverlening

Zo steekt Bussemaker drieënhalf miljoen euro in extra hulpverlening voor jongeren tot 25 jaar om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Dit geld gaat naar de GGD, die op dit gebied de functie van de vroegere Rutgershuizen moet overnemen. Stisan noemt dit 'een ware kapitaalvernietiging van kennis en kunde'. De voormalige Rutgershuizen vallen grotendeels onder Stisan.

Verder stelt de koepelorganisatie maandag dat de meeste plannen, zoals extra onderzoeken naar de gevolgen van abortus en adoptie, al eerder waren aangekondigd. Ook neemt Stisan het de staatssecretaris kwalijk dat ze geen duidelijkheid schept over de overtijdbehandeling. Dit is een behandeling waarbij een zwangerschap binnen zestien dagen wordt afgebroken. Het kabinet stelt een beslissing over de wettelijke status hiervan uit.

Beraadtermijn

Ook is de organisatie teleurgesteld dat de wettelijke beraadtermijn voor vrouwen die abortus willen plegen op vijf dagen blijft staan. "Een gemiste kans van deze eens zo progressieve bewindspersoon", zegt Stisan.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie