Achmea wil via rechter meer geld voor thuiszorg

UTRECHT/ASSEN - Achmea wil via de rechter meer geld afdwingen voor de thuiszorg. Dat heeft de zorgverzekeraar maandag aangekondigd na een gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in Utrecht.

"Met deze stap beoogt Achmea Zorgkantoor de dreiging van patiëntenstops van veel zorgaanbieders af te wenden en de gelden beschikbaar te krijgen die voor de uitvoering van de AWBZ nodig zijn", zegt Melanie Schultz van Haegen,directeur Zorginkoop. Aanleiding voor het gesprek was het plan van thuiszorgorganisaties in Drenthe om een patiëntenstop in te stellen.

Oplossing

De instellingen in Drenthe verwijzen nieuwe patiënten naar Achmea Zorgkantoor, dat een oplossing probeert te vinden. Ze zeggen dat het budget voor 2007 al verbruikt is. Volgens Achmea is er nog voor twee weken geld om nieuwe patiënten aan te nemen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meent echter dat er in deze provincie geen sprake is van een acute noodsituatie.

De NZa zal voor medio oktober staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) adviseren over de ingediende knelpunten, waaronder die in Drenthe. Aan de hand daarvan wordt beslist of er dit jaar financiële maatregelen nodig zijn.

Patiëntenstop

Achmea wil daar niet op wachten. Veertien instellingen die aan Achmea zijn gelieerd hebben inmiddels een patiëntenstop ingesteld. Daarvan zijn er tien in Drenthe. Volgens Achmea is het beschikbare budget niet evenredig gestegen met de vraag. Naast de knelpunten in Drenthe zijn er volgens Achmea problemen in Flevoland en Zaanstreek/Waterland.

De NZa stelt dat bij financiële problemen een speciale aanvraag kan worden ingediend. Dat heeft Achmea vorige week gedaan. Omdat Icare een cliëntenstop aangekondigde, heeft de NZa de situatie in Drenthe vervolgens direct onderzocht.

Budget

Als een instelling door het budget heen is, moeten andere thuiszorgorganisaties bijspringen, is de opvatting van de NZa. Dat kan binnen een bepaalde regio, maar het kan ook zijn dat andere regio's geld afstaan. Vorig jaar zomer speelden soortgelijke problemen en stelden thuiszorginstellingen ook patiëntenstops in. De overheid kwam toen met extra geld over de brug.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie