'Leraar moet van collega leren'

HENGELO - Docenten op basisscholen moeten hun lessen verbeteren door te leren van hun collega's. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs maandag gezegd. Volgens haar is dat een van de manieren om het onderwijs naar een hoger plan te tillen.

"Ik ga stimuleren dat leraren bij elkaar in de klas komen", zegt Dijksma. Zondag kondigde zij al aan samen met leraren, schoolleiders en bestuurders "de kwaliteit van onze basisscholen een extra impuls te geven".

Ondersteunen

Uitgangspunt is docenten en schoolleiders beter te ondersteunen. "Het zijn immers de docenten die de sleutel in handen hebben voor meer kwaliteit", stelt zij. Later deze week komt een commissie onder leiding van voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociale-Economische Raad (SER) met voorstellen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.

Dijksma wijst docenten op het belang van de testen die de voortgang van leerlingen meten. Ze vindt dat leraren meer lering moeten trekken uit de resultaten van de toetsen.

Taal

Om het onderwijs verder te verbeteren, concentreert Dijksma zich vooral op de lessen taal en rekenen. Op dit moment heeft zeker een op de tien leerlingen aan het einde van de basisschool nog steeds problemen met lezen. Verder zijn kinderen minder goed geworden in optellen, aftrekken en vermenigvuldigen.

Tip de redactie