Nederland ondersteunt kwaliteitskeurmerk 'Made in China'

DEN HAAG - China en Nederland gaan nauwer samenwerken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bedoeling is dat beide landen daarover nog dit jaar nadere afspraken maken.

Vooral op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden kunnen Nederlandse bedrijven hun expertise aan de Chinezen overbrengen. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte dat maandag in Den Haag bekend na een ontmoeting met de Chinese viceminister van Handel Yu Guangzhou.

Heemskerk herinnerde in een toelichting aan de recente ophef over het bestaan van slavernij in Chinese fabrieken. De bewindsman benadrukte dat de nauwere samenwerking tot stand komt op initiatief van China zelf.

Exportartikel

Heemskerk noemde de Nederlandse kennis op het vlak van milieu en arbeidsomstandigheden een 'exportartikel'. Nauwere samenwerking is volgens hem zowel in het voordeel van Chinese exporteurs als Nederlandse bedrijven die uit China importeren. Door maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen kan 'Made in China' een kwaliteitskeurmerk' blijven, aldus de staatssecretaris.

Economische betrekkingen

De ontmoeting tussen de twee bewindslieden markeerde het begin van een nieuwe episode in de economische betrekkingen tussen China en Nederland. Voortaan komen politici, bedrijven en brancheorganisaties uit beide landen elk jaar bijeen in een speciale commissie. Nederland is na Duitsland de belangrijkste investeerder van de Europese Unie in China.

Veiligheid en producten

Nederland heeft zich ook bereid verklaard China te helpen op het gebied van veiligheid van producten. China heeft veel kritiek over zich heen gekregen na terughaalacties van onder meer speelgoed en matrassen. Staatssecretaris Heemskerk zei dat het vreselijk moeilijk is 100 procent veiligheid te garanderen.

Nieuwe stap

Tijdens de bijeenkomst zetten beide landen een nieuwe stap die moet leiden tot de komst van een Chinees expositie- en handelscentrum bij Schiphol. ING Real Estate heeft zich aangesloten bij een samenwerkingsverband van Schiphol Group en de Chinese onderneming Chinamex dat eerder dit jaar werd opgezet.

Handelscentrum

De bedoeling is dat duizend tot 1500 Chinese bedrijven hun waar kunnen laten zien in het handelscentrum, dat zich wil richten op inkopers uit heel Europa. In Dubai is al een dergelijk Chinees handelscentrum gevestigd. Over enkele maanden moet duidelijk worden of het centrum bij Schiphol er daadwerkelijk komt. De kosten zijn nog niet bekend.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie