Hoegaarden komt weer uit Hoegaarden

LEUVEN - De productie van het witbier Hoegaarden gaat terug naar de oorspronkelijke brouwerij in het dorp Hoegaarden bij Leuven. Bierconcern InBev heeft dat maandag gemeld.

De grootste bierbrouwer ter wereld had de productie in 2006 gedeeltelijk overgebracht naar haar Stella- en Jupiler-brouwerij in Jupille bij Luik. Volgens berichten bleek het witbier daar echter te donker en niet fruitig genoeg.

Het bedrijf moest naar verluidt veel witbier vernietigen wegens onvoldoende kwaliteit. Afgelopen zomer ontstond daardoor zelfs een tekort aan Hoegaarden bij onder meer Albert Heijn en de horeca.

Complex

Zelf zegt InBev tot de terugkeer te hebben besloten omdat het "complexer dan verwacht is om Hoegaarden op twee plaatsen te brouwen en te verpakken". Bovendien is de brouwerij in Jupille nodig "om te kunnen voldoen aan de toenemende wereldwijde vraag naar Belgisch pilsbier''. De veranderingen gaan gepaard met 60 miljoen euro aan investeringen.

Oud recept

Hoegaarden is in de jaren zestig op de markt gebracht door de Belg Pierre Celis, die in zijn huiskamer een oud recept had uitgeprobeerd. Na een brand in zijn brouwerij is zijn bedrijfje overgenomen door InBev. Het concern besloot in 2006 om kosten te besparen door de productie over te brengen naar Jupille, waar ook Jupiler en andere bieren worden gemaakt.

Smaak

Pierre Celis waarschuwde al direct dat de verhuizing ten koste zou gaan van de smaak. De verhuizing van de brouwerij uit Hoegaarden leidde tot veel verzet bij werknemers en bewoners in het gelijknamige dorp. Drieduizend bierliefhebbers hielden zelfs een betoging.

Tip de redactie