AMSTERDAM - Het Rijk heeft vorig jaar fors meer geld overgehouden dan in 2005. Afgelopen jaar hield het Rijk ruim veertig procent meer geld over dan in 2005, in totaal 11,8 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Hiermee is het saldo van de gehele overheid, inclusief provincies en gemeenten, voor het eerst sinds 2000 omgeslagen in een overschot.

Heffingen

De grootste bron van inkomsten, het algemeen bestuur, steeg vorig jaar met negen miljard euro het hardst naar in totaal 129 miljard. Hieronder vallen algemene belastingen en heffingen.

De uitgaven aan deze beleidspost, waaronder overheidsbestuur, de Eerste en Tweede Kamer en de adviescolleges van parlement en regering vallen, steeg daarentegen ook het sterkst. De kosten hiervoor bedroegen vorig jaar 35,3 miljard euro.

Kostenpost

Het Rijk gaf met 141 miljard euro vorig jaar ook fors meer geld uit. De rijksuitgaven stegen met 6,2 procent. De uitgaven voor sociale voorzieningen stegen met 4,6 miljard het hardst. Deze kostenpost kwam uit op 26,7 miljard.

De stijging werd veroorzaakt door de introductie van het nieuwe zorgstelsel, legt het CBS uit.

Zorgstelsel

"Het Rijk komt er goed uit", zegt een woordvoerder van het CBS. De sterke veranderingen in zowel inkomsten als uitgaven worden volgens hem voornamelijk veroorzaakt door veranderingen in het zorgstelsel.

Hierdoor zouden niet alleen de kosten voor sociale voorzieningen zijn gestegen, maar ook de inkomsten uit loonheffing. Deze inkomsten vallen onder het kopje 'algemeen bestuur'.