Mogelijk meer banenverlies bij TNT (video)

DALIAN - TNT gaat mogelijk duizenden extra banen schrappen. Dat heeft TNT-topman Peter Bakker afgelopen weekeinde gezegd tegen persbureau Reuters. In april maakte het postbedrijf al bekend 7000 banen te schrappen en de lonen voor een jaar te bevriezen.

"We moeten kiezen tussen het schrappen van zo'n 11.000 banen of het jarenlang bevriezen van de lonen van ons huidige personeel", aldus Bakker.

Monopoliepositie

TNT gaf in april dit jaar aan 7000 banen te schrappen om de kosten te verlagen met 300 miljoen euro. TNT heeft te maken met een groeiende concurrentie, omdat het postonderdeel volgend jaar zijn monopoliepositie verliest. TNT is een van de grootste werkgevers in Nederland.

Twee weken geleden liet TNT de vakbonden al weten te willen vasthouden aan de nullijn in een nieuwe cao, die een looptijd zou moeten hebben van 2,5 jaar. Als het aan TNT ligt gaan de werknemers de komende jaren ook meebetalen aan het pensioen, waarvoor zij nu nog niets betalen.

Onderhandelingen

Ook wil TNT in een nieuwe cao de onregelmatigheidstoeslag verlagen. De onderhandelingen over de nieuwe cao beginnen 17 september.

FNV-bond Abvakabo noemde de voorstellen "dramatisch" en blijft bij de looneis van 3 procent op jaarbasis. CNV Publieke Zaak liet weten dat TNT wel doet alsof het vreselijk slecht gaat, maar de bond denkt dat dit nog wel meevalt.

Tip de redactie