WASHINGTON - De autoriteiten in de Verenigde Staten zijn weer een grote boekhoudfraude op het spoor. Ditmaal gaat het om het bedrijf Healthsouth, dat volgens de SEC, de Amerikanse beurscommissie, sinds 1999 zijn winst heeft opgeblazen met in totaal 1,4 miljard dollar.

Healthsouth is de grootste in de VS op het gebied van revalidatiecentra en diagnostiek. In de VS en daarbuiten heeft het bijna 1700 vestigingen. Dinsdag werden de burelen van de in Alabama gevestigde onderneming doorzocht.

De fraude werd woensdag wereldkundig gemaakt door de SEC, die ook de topman van de onderneming, Richard M. Scrushy, onder vuur heeft genomen. Stephen Cutler hoofd onderzoek van de SEC, sprak van een "ontstellend verraad van de beleggers."

Balans

Behalve het opblazen van de winst, bedoeld om te voldoen aan winstverwachtingen of die zelfs te overtreffen, zou Healthsouth zijn balans met 800 miljoen dollar ofwel 10 procent hebben opgepoetst. Het onderzoek begon in september vorig jaar, na een winstwaarschuwing waarop de koers van het aandeel met 44 procent kelderde.

De handel in de aandelen Healthsouth is woensdag voor twee dagen stilgelegd. De Amerikaanse beurscommisie wil dat topman Scrushy nooit meer als bestuurder of commissaris van een onderneming actief is.