'Privacywaakhond tegen registratie kruimeldief'

AMSTERDAM - Winkelbedienden die zich schuldig hebben gemaakt aan kleine misdrijven zoals diefstal van een klein geldbedrag, mogen niet meer worden geregistreerd in het landelijke waarschuwingsregister van de detailhandel.

Dat schrijft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een nog niet gepubliceerd onderzoeksrapport, schrijft De Telegraaf.

Het rapport gaat over stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) dat sinds 1995 criminele winkelbedienden registreert. Daarin zijn nu 360 namen opgenomen. Tegen allen is volgens de krant aangifte gedaan en de meesten zijn ook vervolgd.

Sokken

Onder de geregistreerde fraudeurs zouden ook mensen zijn die slechts kleine misdrijven begingen zoals het stelen van een paar sokken, cd's of drank.

Diefstallen

Volgens het CBP is het niet wenselijk dat deze kleine zaken ook in het register staan. Het college geeft er volgens de krant de voorkeur aan dat de kleine fraudezaken en diefstallen zonder gevolgen blijven. De FAD is door de privacywaakhond op de vingers getikt. Grote gevolgen

Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel, zegt in de krant dat de ingreep van de CBP grote gevolgen heeft voor andere brancheorganisaties die sollicitanten willen gaan screenen.

Het zou gaan om het mkb, de horecabranche, beveiligingsbedrijven en transport- en uitzendorganisaties.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie