OOSTERHOUT - Het Vereniging van Eigenaren Belang (VvE-Belang) protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het BTW-tarief voor onderhoudsdiensten. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt de belangenvereniging dat de tariefsverhoging grote gevolgen heeft voor het onderhoud van flats en appartementencomplexen.

Arbeidsintensieve branches, waaronder schilders, mogen sinds begin 2000 een laag BTW-tarief van 6 procent hanteren. De tariefsverlaging was bedoeld om zwartwerken tegen te gaan. De regering acht de proef echter mislukt en wil de BTW-tarieven per 1 januari volgend jaar optrekken naar 19 procent.

Volgens VvE-Belang, dat opkomt voor verenigingen van huiseigenaren, dreigt daardoor het onderhoud van panden in het geding te komen. Bedrijven zullen de hogere kosten doorberekenen aan de huiseigenaren, aldus VvE-belang. Het schilderwerk bijhouden is de grootste kostenpost van een vereniging van eigenaren.

De belangenclub vreest dat de verenigingen in geldnood zullen komen, waardoor flats en appartementen verpauperen. Ook zou het hogere tarief beunhazen of zwartwerkers juist in de kaart spelen.

Eerder deze maand luidden de vakcentrales FNV en CNV en de werkgeversorganisatie VNO-NCW de alarmbel. Zij vrezen dat het hogere BTW-tarief, dat ook voor onder meer kappers en fietsenmakers gaat gelden, banen zal kosten.