AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM komt haar passagiers tegemoet nu de oorlog in Irak op het punt staat uit te breken. Reizigers naar bestemmingen waarvoor een negatief reisadvies geldt, kunnen hun heen- en terugreis eenmalig kosteloos wijzigen. De KLM verwacht dat veel passagiers hier gebruik van zullen maken, zei een woordvoerder woensdag.

De Nederlandse overheid ontraadt haar burgers naar onder meer Jordanië, Saudi-Arabië, Syrië en Koeweit af te reizen. De KLM-maatregel geldt echter ook voor landen waar andere overheden een negatief reisadvies voor hebben gegeven. "Het is dus een ingrijpende stap", zei de woordvoerder.

De KLM komt naar eigen zeggen twee groepen reizigers tegemoet met het versoepelde beleid. Sommige mensen hebben nu al geboekt, maar weten door de oorlogsdreiging niet wanneer en of ze kunnen vliegen. Verder zijn veel mensen bang een reis te boeken en hun geld kwijt te raken. Als de oorlog uitbreekt, zal de KLM waarschijnlijk vluchten annuleren.

Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn er nog veel mensen die naar het Midden-Oosten willen reizen. Het aantal boekingen is wel iets afgenomen.

In verband met de aanstaande oorlog springen ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen soepeler om met de regels. Zo kunnen passagiers van Lufthansa gratis vluchten naar de Verenigde Staten, Canada, Azië en het Midden-Oosten wijzigen of annuleren. Mensen die met Air France naar de VS vliegen, kunnen hun reisdatum binnen een bepaalde periode zonder kosten wijzigen. Ook British Airways past een dergelijke regeling toe.

De KLM heeft woensdag een aantal vluchten naar het Midden-Oosten geschrapt. De vlucht naar Koeweit is geannuleerd, net als die naar Tel Aviv in Israël. Op de route Amsterdam-Qatar landt het toestel op de terugweg niet in Damman in Saudi-Arabië. De maatschappij vliegt nog steeds op overige bestemmingen in het Midden-Oosten, waaronder Iran, Libanon, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten.