ZEIST - Net als pensioenfondsen, banken en verzekeraars hebben de Nederlandse ziekenfondsen vorig jaar te lijden gehad van de malaise op de financiële markten. Zij leverden op hun beleggingsportefeuille 60 miljoen euro in. Daarbij stegen de uitgaven met 200 miljoen euro. De vermogens slonken met 20 procent naar 1,1 miljard euro.

Dit heeft de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland berekend. Ziekenfondsen en particuliere verzekeraars gaven vorig jaar samen 460 miljoen meer aan zorg uit dan was geraamd.

Kostenstijgingen konden vroeger vaak goed worden opgevangen door goede beleggingsopbrengsten, maar de malaise op de financiële markten maakt dit nu onmogelijk. Als de situatie dit jaar en volgend jaar niet verbetert, dan vallen tussentijdse premieverhogingen niet uit te sluiten, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Zorgverzekeraars gaven vorig jaar fors meer uit als gevolg van de "boter-bij-de-vis"-afspraken die sinds het tweede paarse kabinet worden afgesloten. In ruil voor meer geld mogen ziekenhuizen meer behandelingen uitvoeren om wachtlijsten te verkorten.