AMSTERDAM - Het aanvankelijke optimisme woensdag bij opening op de effectenbeurs in Amsterdam bleek broos. Na een uur handel had het Damrak zich weer gevoegd naar de collega's in Europa en was de AEX in de min gedoken. Het sterke herstel van de afgelopen dagen heeft nog niet de benodigde zekerheid teruggebracht.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam noteerde een teruggang van 0,8 procent of 2 punten op 262,10. Parijs beperkte het verlies tot 0,4 procent, Londen moest een half procent terug en Frankfurt ,8 procent.

In Amsterdam waren het opnieuw de bankverzekeraars waarover beleggers zich zorgen maken. Aegon, ING en Fortis moesten duidelijk terug. Alleen ABN Amro vormde, net als dinsdag een positieve uitzondering.

De overige Europese beurzen deden het rustig aan, na de winst van de afgelopen dagen. Beleggers zetten zich schrap in verband met de naderende oorlog in Irak en alle onzekerheden die daaraan zijn verbonden.

Autobranche

De autobranche zag zijn koersen dalen nadat de Zwitserse zakenbank UBS Warburg over de hele linie een lagere waardering had gegeven. Volkswagen verloor 4 procent, DaimlerChrysler 3,3 procent.

De grootste verliezer in Frankfurt was Bayer, dat zijn koers met 7 procent zag dalen. Het lijkt erop dat hier sprake is van een correctie. Dinsdag schoot de koers van het farmacie- en chemieconcern 40 procent omhoog na een gunstig juridisch oordeel in de VS over het mogelijk falen van een medicijn.

Ook in de luchtvaartsector vielen klappen, doordat kredietbeoordelaar Standard & Poor's elf luchtvaartmaatschappijen mogelijk wil afwaarderen. Daaronder bevinden zich Lufthansa en British Airways, die op beurs in Frankfurt en Londen onder druk kwamen te staan. KLM staat niet op de lijst.

In Parijs deed drankenfabrikant Pernod Ricard het goed met een stijging van 4 procent. Het concern presenteerde een mooie winststijging over 2002 en beleggers waren daar tevreden over.

Euro

Op de valutamarkten trok de euro iets aan. De Europese munteenheid noteerde 1,0635 dollar tegen een slotkoers van 1,0620 dinsdag. Ten opzichte van het pond sterling steeg de euro van ,6790 naar 0,6820.