WASHINGTON - Het Amerikaanse centralebankenstelsel heeft dinsdag besloten zijn rentetarieven onveranderd te laten. Analisten hadden dit al verwacht, gezien de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. De Amerikaanse centralebankiers zouden liever willen afwachten wat de gevolgen van een oorlog zijn voor de Amerikaanse economie.

De 'federal funds rate', het belangrijkste geldmarkttarief in de Verenigde Staten, blijft door het rentebesluit staan op 1,25 procent. Dit is nog altijd het laagste niveau in meer dan veertig jaar.

Het beleidsbepalende comité van het Amerikaanse centralebankenstelsel, de Federal Open Market Committee (FOMC), heeft sinds begin 2001 de rente al twaalf keer verlaagd. De verlagingen waren bedoeld om de Amerikaanse economie een impuls te geven, tot dusver met wisselend succes. Nog altijd verdwijnen er meer banen dan er bijkomen en blijft de economische groei achter bij de verwachtingen. Amerikaanse consumenten hebben maar weinig vertrouwen in herstel.

Het FOMC liet dinsdag in een verklaring weten dat het door de mogelijke oorlog tegen Irak moeilijk de risico's voor de Amerikaanse economie kan inschatten. Volgens het twaalf leden tellende comité, dat onder strenge beveiliging in Washington bijeenkwam, heeft de Amerikaanse economie sinds de vorige vergadering op 28 januari verdeeld gepresteerd. Het comité is echter optimistisch dat de economie terugkeert naar een gestage groei als de Irak-kwestie achter de rug is.