ROTTERDAM - Nederlandse studenten die een vakantiebaantje in New York krijgen als strandwacht. Jaren nadat New York zwemlessen op school afschafte is de nood in de zomer zo hoog dat de Amerikanen hulp inroepen van andere landen, waaronder Nederland.

Na een werkbezoek aan New York denkt Theo van Eijk, voorzitter van de deelgemeente Hoek van Holland, de Amerikanen te kunnen helpen. Van Eijk zoekt de komende weken uit of scholieren en studenten die zich in Hoek van Holland aanmelden als strandwacht, een paar weken in New York aan de slag kunnen.

"Wie zich aanmeldt, moet voldoen aan de voorwaarden en de training goed doorkomen. Of het te regelen is met visa, huisvesting en dat soort zaken, moet ik nog uitwerken', aldus Van Eijk.

Op het Hoekse strand werken twee vaste strandwachten. In de zomer krijgen ze versterking van een twintigtal oproepkrachten, doorgaans studenten en scholieren. Van Eijk: "Als we nou eens twintig jongeren exra opleiden en die vier tot zes weken in New York tewerkstellen. Daar heeft iedereen wat aan. Het is zomers zo warm in die stad. Omdat ze bijna geen baywatches meer hebben staan mensen op warme dagen uren in de rij om onder toezicht in het water te kunnen."

Volgens de deelraadsvoorzitter wreekt het zich dat in New York al jaren geen schoolzwemmen meer is. "Met mooi weer krijg je dus steeds meer kinderen die niet kunnen zwemmen en wel verkoeling zoeken bij water. Ook komen er steeds minder strandwachten, want om dat werk te kunnen doen moet je zwemdiploma's hebben."