AMSTERDAM - De effectenbeurs van Amsterdam is dinsdagmorgen verder opgeveerd nadat duidelijk was geworden dat de Amerikanen binnen enkele dagen Irak kunnen aanvallen. Na de koerssprong op maandag steeg de AEX-index dinsdag verder tot 273,05 punten aan het eind van de ochtend. Dat betekende een winst van 1,52 procent.

Beursstemming (video): Onzekerheid oorlog vervliegt, AEX omhoog.
Tech gaat omhoog, uitgevers omlaag. Wolters doet aankoop in Italie, ASML krijgt nieuw gelijk in patentzaak.

Beursjournaal (video): Nieuw gelijk ASML in patentzaak Nikon.
Rechter buigt zich niet opnieuw over de patentzaak. Wolters neemt belang in Italiaanse uitgever.

De Amerikaanse president Bush had verklaard dat de Iraakse leider Saddam Hoessein binnen 48 uur moet vertrekken of anders een militaire inval in zijn land riskeert. De woorden van Bush vormden de bevestiging van het besluit om niet opnieuw een resolutie in de VN-Veiligheidsraad in te brengen. Dat deed de financiële markten goed.

De onzekerheid over een oorlog in Irak is nu weggevallen, maar de onzekerheid over het slecht economische klimaat duurt voort, aldus een analist. Daarom hinkten beleggers dinsdag volgens hem nog op twee gedachten.

"Ze willen nu kopen om op korte termijn van deze rally te profiteren. Maar ze vragen zich ook af wanneer ze moeten uitstappen om hun winst te nemen. Zij beseffen dat de opleving van vandaag slechts een tijdelijke is in een al langdurige neergaande markt."

De koersstijgingen op het Damrak deden zich voor over een breed front. ASML was de snelste stijger met een winst van 10 procent. Logica CMG pakte dik 7 procent winst, terwijl Van der Moolen en DSM eveneens ruim 5 procent klommen.

De andere beurzen in Europa lieten hetzelfde beeld zien. Die in Parijs stond aan het eind van de ochtend 1,35 procent in de plus. Londen was 1,75 procent. Frankfurt kwam er het best vanaf met een winst voor de beursindex van 3,85 procent.

Wella

Op de Duitse beurs stegen de aandelen van haarverzorger Wella met 20 procent na een overname van de familieaandelen door het Amerikaanse Procter & Gamble. Ook wasmiddelenproducent Henkel ging omhoog, met 5,85 procent. De beleggers waren er opgelucht over dat Henkel, dat ook belangstelling voor Wella zou hebben, niet in een biedingslag verwikkeld raakt. Henkel kocht recentelijk wel een belang in Wella.

Unilever

In dit verband ging ook Unilever omhoog (plus 2,15 procent). Deze onderneming zou Wella ook hebben willen kopen. Nu Wella naar Procter & Gamble gaat, hoeft ook Unilever niet diep in de buidel te tasten.

BASF was de grootste stijger van de Frankfurtse beurs. Na bekendmaking van de jaarcijfers, die de verwachtingen overtroffen, steeg de koers van het aandeel van het chemieconcern met 11,4 procent.

Euro

De euro was aanvankelijk wat hoger na de duikeling van maandag, toen duidelijk werd dat een oorlog tegen Irak meer te vermijden is. In de loop van de dinsdagmorgen gng de koers weer naar beneden en tegen het middaguur deed de Europese munteenheid 1,0570 euro tegen ,0595 dollar aan het eind van de handel op de voorgaande dag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6755 naar 0,6740.