AMSTERDAM - De goede stemming van vorige week op de effectenbeurzen verdween maandag als sneeuw voor de zon. Nu de oorlog in Irak dichter bij komt, neemt de onzekerheid toe. Aan het einde van de ochtend noteerde de belangrijkste graadmeter aan de beurs in Amsterdam, de AEX, een daling van 9,04 punten op 248,29 punten. Dat is een verlies van 3,51 procent.

Beursjournaal (video): Miljardenlast ING en fors lagere herwaardering. ING trekt de verzekeraars omlaag. Ajax stijgt op meevallende resultaten dankzij Champions League.

Beursstemming (video): AEX terug bij af door oorlogsdreiging.
Vooral verzekeraars leveren in. Fors lagere herwaarderingsreserve ING. Olieprijs omhoog, dollar daalt.

De handel kijkt niet op van de koersdalingen. "Het was te verwachten", aldus een handelaar. "Oorlogsdreiging is nooit goed voor beurskoersen. De beurzen in het Verre Oosten noteerden maandagochtend al koersverliezen, dan weet je dat het hier ook zo zal zijn."

In Amsterdam deden vooral de financiële fondsen het slecht. ING maakte bekend dat het een flinke afschrijving van 13,1 miljard euro moet doen op basis van Amerikaanse boekhoudregels. "Deze afboeking hoeft geen ernstige zaak te zijn", aldus de handelaar. "Beleggers schrikken ervan omdat Ahold vorig jaar ook met een dergelijk bericht kwam. Dan ontstaat er toch ongerustheid."

In de Verenigde Staten moeten bedrijven hun goodwill regelmatig laten taxeren. Goodwill is de geschatte premie die is betaald bij overnames. ING sleepte de overige financiële bedrijven met zich mee. Dat heeft weer een grote invloed op de AEX omdat deze ondernemingen ongeveer 40 procent van de index uitmaken.

Vorige week trokken de financiële fondsen de beurs juist mee omhoog. De grootste daler onder deze fondsen in Amsterdam was verzekeraar Aegon, dat ruim 9 procent zakte tot 7,43 euro.

Op de beurs voor middelgrote fondsen was de schade minder groot. De MidKap-index noteerde een verlies van 1,7 procent op 243,24 punten. Grootste daler was hier uitzender Randstad, die bijna 6 procent terug moest op 7,87 euro.

Op de andere Europese beurzen was het ook dalen troef. Londen was tegen het einde van de ochtend 1,1 procent lager en Parijs stond 2,3 procent in de min. De beurs van Frankfurt liet een verlies zien van 2,8 procent.

Op de Duitse beurs was verzekeraar Allianz de grootste verliezer met een koersdaling van 5,5 procent. Het Franse dochterbedrijf AGF had een forse winstdaling bekendgemaakt. Het energieconcern RWE was ,6 procent lager doordat het voor dit jaar een sterke winstdaling voorziet. Eerder op de ochtend bedroeg het koersverlies 4,1 procent.

In Londen was het supermarktconcern Safeway een van de weinige stijgers (plus 2,2 procent). Er zijn enkele concerns die Safeway willen overnemen. Het Amerikaanse Wal-Mart is daar een van. Dit concern zou zijn bod willen verhogen.

Euro

De dollar ging omlaag met het oplopen van de oorlogsdreiging. De euro steeg derhalve, van 1,0730 dollar van vrijdag bij het einde van de handel tot 1,0790 dollar maandag tegen het middaguur. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6770 naar 0,6825.