DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kan heel eenvoudig 35 miljoen euro besparen door regelingen te schrappen, waarmee werkgevers te maken krijgen als ze gehandicapten aannemen. Zij zijn namelijk zo ingewikkeld dat een ondernemer er niet aan begint.

Die boodschap bracht onderneemster en werkgeefster Wilma van Ommeren uit Geldermalsen donderdag over aan het ministerie van Sociale Zaken.

Zij trok naar het departement met een "geldtransport voor Donner", bestaande uit een groep van circa vijftig medestanders en een petitie die door honderden mensen ondertekend is.

Bureaucratie

Van Ommeren ergert zich aan de bureaucratie wanneer zij bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aanklopt voor een werkzoekende met een lichamelijke beperking.

Er zijn verschillende regelingen bedacht om werkgevers te compenseren voor de extra kosten en risico's wanneer zij een gehandicapte aannemen. Maar omdat deze zo ingewikkeld en tijdrovend zijn, zouden ze niet werken.

"De minister kan het geld dus net zo goed in zijn zak houden", vindt Van Ommeren.

Budget

Zij heeft wel een alternatief. Geef iedere gehandicapte een persoonsgebonden budget voor aanpassingen van de werkplek. Werkgever en werknemer bepalen samen wat nodig is en achteraf wordt getoetst of het geld zinvol is besteed.

Een woordvoerder van Sociale Zaken stelde dat de voorstellen van Van Ommeren eerst nog moeten worden bestudeerd, voordat de minister kan reageren.