AMSTERDAM - Tankstations willen van het ministerie van Verkeer compensatie voor de inkomsten die zij mislopen door de files.

Mensen die in een file staan proberen de verloren tijd in te halen en maken geen tussenstop bij een pomp, stelt Bovag-bestuurslid Clemens van Hulten dinsdag in De Telegraaf. Daardoor zouden de tankstations maandelijks enkele miljoenen euro's mislopen.

Volgens Van Hulten kan het omzetverlies bij pompen aan drukke snelwegen oplopen tot veertig procent omdat zij minder brandstof en levensmiddelen verkopen. De Bovag-afdeling Tankstations (BTT) en Belangenvereniging Tankstations (Beta), die samen goed zijn voor bijna tweeduizend leden, hebben daarom de handen ineen geslagen en eisen een compensatie.

Inkomstenderving

De Beta-voorzitter zegt het in de krant absurd te vinden dat de overheid wel wegenbelasting int maar niets aan de slechte staat van het wegennet doet. Tankstations aan rijkswegen dragen per liter verkochte brandstof drie eurocent af aan het rijk, Dat geld is bedoeld als huur om een bedrijf langs de snelweg te mogen exploiteren, zegt de voorzitter. "De volledige huurafdracht moet wel worden betaald, terwijl sprake is van inkomstenderving."

Het ministerie van Verkeer zegt in het dagblad bereid te zijn met de sector te praten. "Laat ze maar aantonen hoe ze aan de verliescijfers komen."