MAASTRICHT - Het Britse telecomconcern Vodafone heeft de afgelopen tien dagen zijn belang in de Nederlandse dochter Vodafone Libertel uitgebreid tot 90,8 procent. Vodafone heeft de aandelen op de beurs gekocht tegen koersen van 11 euro of lager. Dat heeft de onderneming vrijdag gemeld.

De Britten deden 13 januari een openbaar bod op de nog uitstaande aandelen van Vodafone Libertel. Het moederbedrijf had toen al een belang van 77,5 procent, maar wilde de dochter volledig inlijven. In februari keurden bestuurders en commissarissen van Vodafone Libertel het bod van 11 euro per aandeel af, omdat ze het te laag vonden. Vodafone zette het bod toch door en bleek op 4 maart al 83,8 procent van de aandelen te hebben vergaard. Het concern streeft ernaar het bod voor eind maart te hebben afgerond.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft woensdag aangifte gedaan tegen zowel het moederbedrijf als Vodafone Libertel. Volgens de belangenvereniging is bij het bod op de aandelen van Vodafone Libertel met voorkennis gehandeld. Vodafone Libertel, dat eerder niet wilde reageren, wees de beschuldigingen vrijdag van de hand. "De aanklacht is totaal ongegrond", meende een woordvoerder.