AMSTERDAM - Het advocatenduo G. Spong en O. Hammerstein zet namens een groep aandeelhouders zijn aanklacht tegen het supermarktconcern Ahold door. Spong liet vrijdag desgevraagd weten "een dezer dagen" een aangifte in te dienen.

Of die aangifte gericht is tegen Ahold of zijn (ex-)bestuurders, kon Spong nog niet zeggen. Hij sluit niet uit dat oud-bestuurder C. van der Hoeven wordt aangeklaagd. Het advocatenkantoor richt zich op de jaarrekeningen van 2000, 2001 en "mogelijk ook" 2002. Volgens Spong is het publiek daarin misleid.

Hij wijst op de dochters in de Verenigde Staten, waarvoor volgens hem een sluipweg is gebruikt om de verliesgevende activiteiten te verdoezelen, zoals bij Enron is gebeurd. Dat Amerikaanse energieconcern stopte verliesgevende activiteiten weg bij dochters om zo de eigen winst- en verliesrekening te flatteren.

Verder is er de "Zweedse affaire" bij Aholds samenwerkingsverband in ICA. Ahold heeft sinds het een belang nam in het Scandinavische supermarktconcern de omzet geheel in zijn boeken opgenomen. Ruim twee weken geleden maakte het concern bekend daar nog eens naar te moeten kijken. Ahold zou niet over de volledige zeggenschap beschikken en dus de omzet niet mogen consolideren.

Alles bij elkaar geven de jaarrekeningen een "onjuist beeld van de werkelijke vermogenspositie", stelde Spong. Hij ziet aanleiding voor ten minste twee strafzaken.

Veertig beleggers

Spong liet eind februari weten de mogelijkheden nog te onderzoeken. Een kleine veertig beleggers in Ahold hadden zich toen al gemeld. "Daar komen er elke dag een paar bij", verklaarde Spong. Onder de beleggers zitten veel grote beleggers. Zo zijn er mensen bij die een miljoen euro in Ahold hebben gestoken.

Spong en Hammerstein laten zich inmiddels bijstaan door een derde advocaat van het kantoor, H. Brink. Zij zien ook kansen voor aangifte in de Verenigde Staten, waar Ahold-dochter US Foodservice over de afgelopen jaren 500 miljoen dollar te veel aan inkomsten heeft gerapporteerd. Het Amsterdamse advocatentrio werkt samen met een Amerikaans kantoor. Spong wilde geen naam noemen.