LONDEN - Het Brits/Nederlandse staalconcern Corus heeft het afgelopen jaar een nettoverlies geboekt van 458 miljoen pond (673 miljoen euro). In 2001 schreef Corus nog een verlies van 419 miljoen pond in de boeken, zo liet het bedrijf vrijdag weten.

Sinds British Steel en Hoogovens in 1999 fuseerden en verder gingen onder de naam Corus, heeft de staalgigant alleen maar verlies geleden. Dat kan geheel op rekening van de Britse tak worden geschreven.

De omzet daalde het afgelopen jaar van 7,7 miljard naar 7,1 miljard pond (10,4 miljard euro). Het operationele verlies kwam uit op 570 miljoen euro. Wegens de onzekere economische situatie durft de staalgigant geen voorspellingen over het lopende jaar te doen.

De slechte resultaten zijn volgens Corus vooral te danken aan het uitstel van enig economisch herstel. De staalprijzen op de Europese markt daalden scherp, hoewel deze zich aan het einde van het jaar wel weer licht herstelden. De vraag naar staal in Europa stond echter het hele jaar onder druk. In de Verenigde Staten steeg de vraag licht en de Chinese markt liet een sterke groei zien.

Het lopende jaar probeert Corus van de verliezen in het Verenigd Koninkrijk af te komen. Het bedrijf zal daarom verder in de capaciteit snoeien.

Corus-topman stapt op

De topman van het Brits/Nederlandse staalconcern Corus, Tony Pedder, is met onmiddellijke ingang opgestapt. Dat heeft Corus vrijdag bekendgemaakt. Het vertrek van de Brit komt nadat de Nederlandse rechter donderdag de verkoop van de aluminiumactiviteiten van Corus aan het Franse Pechiney verbood.

President-commissaris sir Brian Moffat stelt zijn voor later dit jaar aangekondigde pensioen uit. Hij zal de onderneming tijdelijk gaan leiden. Directielid Stuart Pettifor wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten.

De centrale ondernemingsraad (COR) van Corus Nederland noemt het vertrek van Pedder "onontkoombaar". "Na de mislukte verkoop van de aluminiumtak en opnieuw grote verliezen, bleef er voor hem weinig keuze meer over", aldus voorzitter F. van Wieringen.