DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën moet actie ondernemen tegen het Finse bedrijf Ferratum. Dat heeft het SP-Kamerlid Sadet Karabulut vrijdag gezegd. Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) bleek donderdag dat het bedrijf via sms en internet een minilening aanbiedt tegen woekerrentes.

"Volgens het Nibud is het rentepercentage bij Ferratum omgerekend 600 procent per jaar. Ik kan dit niet eens meer een woekerrente noemen. Dit percentage is gewoonweg lachwekkend als het niet zo serieus zou zijn. Want het zijn de mensen die hier straks de dupe van zijn", aldus Karabulut.

Behandelingskosten

Mensen kunnen sinds kort bij het Finse bedrijf Ferratum via sms of internet maximaal 300 euro lenen met een looptijd van vijftien dagen. Zij moeten daarvoor wel behandelingskosten betalen. Voor een lening van 300 euro zijn die kosten 75 euro.

Ook het CDA maakt zich zorgen over de sms-leningen. Kamerlid Elly Blanksma heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan Bos. Ze vreest een toename van de schuldenproblematiek.