SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappij KLM heeft het proefproces tegen vier grondwerktuigkundigen afgeblazen. Het besluit is genomen door het nieuwe hoofd onderhoud A. Rutten, die in januari is aangetreden. "Hij kon niet werken aan verbeteringen met een verleden dat niet van hem was," verklaarde een woordvoerder van de KLM donderdag.

Het bedrijf eiste 2000 euro van vier werknemers voor de schade die het opliep door de wilde staking van grondtechnici in de zomer van 2002. Zij wilden destijds meer loon. De KLM leed door de onaangekondigde actie 15 miljoen euro schade. De maatschappij wilde een deel daarvan op het personeel verhalen.

Werksfeer

Na overleg met de vakbonden besloot zij tot een proefproces. De rechter moest uitmaken of KLM een schadevergoeding van 2000 euro per persoon mag eisen. Had de rechtbank de claim toegewezen, dan hing ruim honderd collega's hetzelfde boven het hoofd. Dat leidde tot een verslechtering van de werksfeer. Al daarvoor ruzieden het grondpersoneel en KLM over arbeidsvoorwaarden en veiligheidsvoorschriften.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat drong er onlangs bij KLM op aan zijn arbeidsverhoudingen in het belang van de veiligheid binnen zes maanden te verbeteren.

Normaliseren

De grootste vakbond onder de grondtechnici, de NVLT, was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Bestuurder I. Baltussen van CNV Bedrijvenbond is "blij" met het besluit van KLM. Zij denkt dat dit de arbeidsverhoudingen weer "normaliseert". "Het heeft grote invloed op het personeel gehad."