AMSTERDAM - Slechts één keer eerder in de historie is de AEX-index procentueel zo sterk gestegen als donderdag. De voornaamste index van de aandelenbeurs in Amsterdam knalde 9,98 procent omhoog naar 240,25 punten, ofwel 21,81 punten meer dan het slot een dag eerder.

De laatste keer dat de AEX beleggers zo deed juichen was tijdens het herstel van een hevige crash in oktober 1987. Toen spoot de index 11,83 procent omhoog.

De beurs kende donderdag slechts spaarzame verliezers, onder wie de staal- en aluminiumproducent Corus. Het aandeel verloor nog eens drie van de negen cent dat het Corus-aandeel woensdag nog waard was. De Brits-Nederlandse onderneming moet van de rechter vooralsnog afzien van de voorgenomen verkoop van de aluminiumtak.

Abberatie

De extreme koersstijging van donderdag zegt helemaal niets over het koersverloop in de komende dagen, aldus een analist in Amsterdam. "De dreiging van een oorlog met Irak lijkt vooruitgeschoven, maar kan elk moment terugkeren," somde de deskundige op. "Het zou me niet verbazen als enkele beleggers vrijdagmiddag hun winsten willen veiligstellen door te verkopen, maar doorgaans is vrijdag een rustige dag." De stijging van donderdag volgens hem slechts een kleine abberatie is na weken van koersdalingen.