AMSTERDAM - Het kledingconcern C&A stelt een onderzoek in naar een partij sokken uit China, met bestemming Duitsland, die de giftige stoffen benzeen en tolueen bevatten. Dat heeft een directielid van C&A Nederland, Edwin Fafié, woensdag laten weten.

De partij zat in een container die in april na aankomst in de Rotterdamse haven bij een steekproefsgewijze controle in opdracht van de VROM-Inspectie is onderzocht. In de sokken zaten restanten benzeen en tolueen, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM.

Kanker

"De concentraties vormden geen acuut gevaar, de in EU-verband aanvaarde normwaarde was niet overschreden. Maar die stoffen zouden er niet in moeten zitten." Benzeen kan kanker, met name leukemie, veroorzaken.

Wat er met de sokken is gebeurd, kon de C&A-woordvoerder niet zeggen. Dat zou kunnen betekenen dat de producten op de Duitse markt zijn gebracht.

Verspreiding

Maar C&A zou nooit een partij "die stijf staat van verkeerde spullen naar een distributiecentrum laten gaan voor verdere verspreiding". Fafié gaf aan dat de spullen niet op de Nederlandse markt zijn verspreid. "Voor Nederland speelt dit niet", zei hij.

Fafié beklaagde zich erover dat VROM het concern pas dinsdag heeft ingelicht. "C&A heeft de informatie destijds niet gehad. Dat is wel vreemd." Het eigen onderzoek zal volgens hem tijd vergen. Daarvoor is eerst het VROM-rapport nodig.

VROM

Volgens de VROM-woordvoerder zijn wel de Duitse autoriteiten, het ministerie van Volksgezondheid van Hamburg, ingelicht. Hamburg, een zelfstandige stadsstaat, was de bestemming van de container. De woordvoerder vindt het de verantwoordelijkheid van de Duitsers om verdere actie te ondernemen.

Volgens Fafié is C&A niet door de Duitse autoriteiten ingelicht.

Houten poppetjes

De houten poppetjes die ook in de onderzochte container zaten, waren niet bestemd voor C&A. "Wij verkopen die niet." De toxicoloog Martien van den Berg zei woensdag in het VPRO-programma Argos, dat berichtte over de nieuwste ontdekking van verdachte spullen, dat daar veel meer benzeen in zat dan eerder in matrassen is aangetroffen.

Die waren voor De Beddenreus, onderdeel van de Udense fabrikant Beter Bed, die de geblokkeerde partij laat vernietigen. Een oudere partij van 1310 stuks van dezelfde Chinese producent laat Beter Bed terugroepen.