UTRECHT - De poging van vakbonden en werkgevers in de kinderopvang om de vastgelopen CAO-onderhandelingen vlot te trekken, is mislukt. Tijdens een oriënterend gesprek vrijdag konden de partijen het niet eens worden over het verhogen van de lonen in de sector. "Acties op 11 december zijn nu onafwendbaar", aldus bestuurder A. Bal van de CNV-bond CFO.

De bonden verwachten dat dinsdag 5000 werknemers in de kinderopvang, waarin circa 30.000 mensen werken, actievoeren. Vanuit heel het land worden de werknemers van ongeveer zeshonderd kinderdagverblijven met bussen naar Den Haag en Groningen vervoerd om daar tijdens manifestaties betere arbeidsvoorwaarden te eisen.

Directeur S. van Gennip van werkgeversorganisatie VOG noemt de situatie "bijzonder teleurstellend en onbegrijpelijk". Volgens hem waren de partijen elkaar zeer dicht genaderd door een compromisvoorstel van VOG.

Vakbonden verwijten de werkgevers juist geen enkele beweging in de richting van hen te maken. "Wij zijn de enige die toenadering hebben gezocht en het kan natuurlijk niet van een kant komen", stelt bestuurder J. Dieten van de Abvakabo FNV.

Onafhankelijke commissie

VOG heeft voorgesteld een onafhankelijke commissie van deskundigen in te stellen. Deze zou zich op 1 maart uitspreken in hoeverre de lonen in de sector verhoogd kunnen worden. De bonden hebben zich bereid getoond akkoord te gaan met een uitspraak van een dergelijke commissie.

"Maar dat was de werkgevers niet genoeg", stelt CFO-bestuurder Bal. "Zij wilden in maart 2002 de loonsverhogingen met terugwerkende kracht pas vanaf 1 januari invoeren. Terwijl eerder was afgesproken dat we de ingangsdatum van de nieuwe CAO, 1 oktober, zouden nemen."

Bovendien willen de bonden het oordeel van de commissie niet afwachten over zaken waarover met werkgevers al overeenstemming hebben bereikt. "Bijvoorbeeld het maximale bruto maandloon voor groepsleidsters. Dat moet volgens ons van 4130 naar 4540 gulden. Werkgevers willen niet verder gaan dan 4350 gulden. Waarom die verhoging niet alvast doorvoeren?" aldus Dieten.

/ECONOMIEVakbonden bereiden nieuwe staking kinderopvang voor