AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis en bouwer Volker Wessels Stevin (VWS) hebben de aandelenbeurs in Amsterdam donderdagochtend stevig omhooggetrokken. Na meevallende jaarcijfers noteerde Fortis rond het middaguur een koerswinst van bijna 14 procent. Het aandeel VWS explodeerde zelfs in waarde: de koers sprong bijna 58 procent omhoog na het bericht dat de familie Wessels het bedrijf wil overnemen.

Beursstemming (video): Financials trekken AEX iets omhoog.
Philips stijgt op aanpak chipdivisie. Numico en Van der Moolen zijn dalers. Indexfutures VS in de plus.

Beursjournaal (video): Fortis meevallend, Bod op Volker Wessels S.

Daarmee steeg de AEX-index tot het middaguur naar circa 228 punten: 4,5 procent hoger dan het slot van woensdag. De Midkap klom bijna 3 procent naar circa 238 punten. Bijna alle bedrijven op de aandelenbeurs zagen de koersen stijgen ten opzichte van woensdag, toen de koersen flink daalden.

Fortis had over 2002 een nettowinst geboekt van ruim een half miljard euro, ongeveer 2 miljard minder dan het voorgaande jaar. De forse daling van het resultaat is het gevolg van de koersval op de aandelenbeurzen. Het bedrijf vindt de uitkomsten voldoende om een onveranderd dividend te kunnen voorstellen.

In het kielzog van de aandelen Fortis herstelden ook andere banken van de fikse koersdalingen de laatste tijd. ING Groep zag de koers circa 7,5 procent stijgen, ABN Amro en Aegon volgden met ongeveer 6 procent.

Midkap

In de Midkap klommen ook Imtech en Fugro flink mee. Imtech steeg in de ochtend ruim 8 procent en Fugro, dat woensdag meevallende jaarcijfers meldde, met ruim 5 procent.

VWS

De extreme koersstijging van Volker Wessels Stevin (VWS) komt vooral omdat de familie Wessels bereid is 21 euro per aandeel te betalen. Dat is flink meer dan de koers van woensdag. Rond het middaguur was de waarde al gestegen tot 19,45 euro.

Als de overname doorgaat, verdwijnt VWS van de beurs in Amsterdam. Bovendien zal het bedrijf zijn activiteiten gewoon voortzetten. Het huidige bestuur en de raad van commissarissen blijven in het zadel.

Corus

Corus ging met eenderde (3 eurocent) omlaag. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam bepalde dat de aluminiumdivisie voorlopig niet mag verkopen. Het concern had met de opbrengst de Britse tak willen saneren.

De andere beurzen in Europa waren ook hoger, maar de stijgingen waren niet zo groot als die in Amsterdam. De beurs van Londen tekende aan het eind van de ochtend een stijging aan van 2,35 procent. Parijs deed het 2,2 procent beter en Frankfurt liet een winst zien van 2 procent. Op die beurs was Bayer de grote uitzondering met een koersdaling van 3,6 procent nadat het concern zijn jaarcijfers had bekendgemaakt.

De koersstijgingen in Europa werden onder meer toegeschreven aan de hogere indices die Wall Street woensdag bij het einde van de handel had laten zien. Ook sloegen koopjesjagers hun slag. Fortis nam over vrijwel de hele linie de banken en de verzekeraars in Europa mee naar boven.

Euro

De dollar steeg na berichten van de Amerikaanse tv-zender CNN dat de Verenigde Staten met Iraakse militairen in het geheim aan het onderhandelen is. De euro zakte tot 1,0915 dollar na woensdag te zijn gesloten op 1,1015. Tegenover het pond sterling ging de koers van de Europese munteenheid van 0,6835 naar 0,6795.