AMSTERDAM - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus mag de aluminiumtak nog niet verkopen. Dat heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald.

De raad van bestuur van het Britse moederbedrijf was naar de rechter gestapt omdat de Nederlandse commissarissen niet akkoord gingen met de verkoop van deze divisie. Het bestuur vroeg de ondernemingskamer de commissarissen te schorsen. Dat verzoek heeft de rechter afgewezen.

Het moederbedrijf wil de verkoop graag om de financiële nood te verlichten. Het bestuur wil de opbrengst van de aluminiumtak, 750 miljoen euro, gebruiken om de belangen van Corus in het Verenigd Koninkrijk weer winstgevend te maken. De commissarissen en de Centrale Ondernemingsraad zijn echter tegen de verkoop, omdat deze niet goed zou zijn voor de fabriek in IJmuiden.

Bonden blij met uitspraak

De eerste aanslag is afgeslagen. Corus Nederland BV heeft gewonnen, nu de rechter het Britse moederbedrijf voorlopig heeft verboden de aluminiumtak te verkopen.

Dat zei vakbondsbestuurder J. Duijnhoven van FNV Bondgenoten donderdag in een eerste reactie op de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens Duijnhoven zal het hoofdkantoor in Londen nu proberen andere geldstromen uit Nederland aan te boren om de belangen van Corus in het Verenigd Koninkrijk weer winstgevend te maken.

Zijn collega A. Bot van de CNV Bedrijvenbond: "de Raad van Commissarissen en de centrale onderenemingsraad mogen hun werk blijven doen, maar het is nu echt oorlog tussen de twee kampen".

Corus ziet af van verkoop aluminium

Volgens laatste berichten ziet het staalconcern helemaal af van de verkoop van de aluminiumtak aan het Franse Pechiney. Dat heeft het bestuur van het Brits-Nederlandse staalconcern in Londen besloten.

Het bestuur aanvaardt "teleurgesteld" het besluit van donderdag van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Corus betaalt een boete van 20 miljoen euro wegens het niet doorgaan van de verkoop. Het Franse concern behoudt tot 23 oktober het eerste recht op koop van de aluminiumtak.