DEN HAAG - Het parkeren wordt duurder voor vervuilende auto's, zoals dieselwagens en SUV's. Voor auto's die het milieu minder belasten wordt parkeren goedkoper.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4641 De ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken werken aan een wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid biedt de parkeertarieven te differentiëren.

vertraging

Het plan werd al door het vorige kabinet aangekondigd en had begin dit jaar moeten ingaan, maar het liep vertraging op. Het kabinet bespreekt het nieuwe wetsvoorstel volgende maand. Na behandeling in het parlement kan het dan naar verwachting in 2008 van kracht worden.

Het differentiëren van de parkeertarieven kan via het kenteken van de auto, aldus een woordvoerster van het ministerie van VROM. In Zweden is met deze aanpak al ervaring opgedaan.

Milieudefensie

Een woordvoerder van Milieudefensie noemt het voorstel om vervuilende auto's meer te laten betalen op zich sympathiek, maar volgens hem zet het nauwelijks zoden aan de dijk.

Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof maar mondjesmaat afneemt. "De maatregel heeft voornamelijk symboolwaarde. Het zou veel effectiever zijn als gemeenten vervuilende auto's mochten weren uit de stad."

Verwarring

De brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging stelt dat het plan verwarring veroorzaakt. "Steeds weer opnieuw duiken dit soort berichten op en steeds opnieuw worden de begrippen schoon en zuinig door elkaar gebruikt", aldus de organisaties.

"De mate van vervuiling hangt in ieder geval niet samen met de omvang van de auto. Een grote, nieuwe terreinwagen op diesel maar voorzien van een roetfilter is net zo schoon als een kleine auto."

"Een grote auto verbruikt wel meer brandstof maar dat betekent niet meer vervuiling, maar meer CO2. En CO2 warmt het klimaat op maar zorgt niet voor luchtkwaliteitsproblemen in Nederlandse steden."

Sloopregeling

De Bovag en de RAI Vereniging vinden het verstandiger om de aandacht te richten op oude dieselauto's die niet kunnen worden voorzien van een roetfilter. Een sloopregeling, waarbij de eigenaar een premie krijgt zodat hij of zij een nieuwe, schone auto kan kopen, heeft hun voorkeur.