AMSTERDAM - Philips zal een reorganisatie bekendmaken waarbij 1.600 banen verdwijnen bij chipfabrieken in Amerika en Europa. Op deze manier hoopt het concern de chipdivisie in het vierde kwartaal weer winstgevend te maken. Dit schrijft de Wall Street Journal donderdag.

In de herstructurering worden de fabrieken in San Antonio en Albuquerque gesloten. Daarbij gaan respectievelijk 520 en 600 banen verloren. Voor het sluiten van de fabrieken neemt Philips een eenmalige last van 270 miljoen euro.

Daarnaast worden 480 banen geschrapt bij administratieve afdelingen in zowel Amerika als Europa.

Ook wordt de productie in de overige fabrieken met 20% verlaagd. Het onderzoeks- en ontwikkelingsbudget (R&D) wordt ingekrompen met 200 miljoen euro tot 960 miljoen euro.

Scott McGregor, die leiding geeft aan de halfgeleidersdivisie, verwacht met de operatie jaarlijks 250 miljoen euro te besparen. Volgens McGregor is de reorganisatie noodzakelijk vanwege de huidige neergang in de chipsector, die gezien wordt als een van de ergste in de afgelopen decennia. McGregor zegt voorlopig geen herstel te verwachten.