AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft woensdag aangifte gedaan tegen telecombedrijf Vodafone. Volgens de belangenvereniging heeft de onderneming bij het bod op de Nederlandse dochter Libertel met voorkennis gehandeld.

Het Britse Vodafone deed begin dit jaar een openbaar bod op de nog uitstaande aandelen van de Nederlandse dochter Libertel. Vodafone had al een belang van ruim 77 procent in de nummer twee op de Nederlandse mobiele telefoonmarkt, maar wilde de onderneming volledig inlijven.

Het bod werd 13 januari aangekondigd, maar stuitte op bezwaar van het bestuur en de commissarissen van Libertel. Tot 7 februari onderhandelden de beide partijen over het bod, maar tot overeenstemming kwam het echter niet. Hoewel Libertel het bod niet steunde, zette Vodafone het bod van 11 euro per aandeel wel door.

Volgens de VEB zijn tijdens de gesprekken van Vodafone en Libertel al miljoenen stukken gekocht. Ook in de periode tussen begin februari en 4 maart, de datum van de publicatie van het officiële biedingsbericht, breidde Vodafone zijn belang uit. De VEB stelt dat er toen sprake is geweest van handel met voorkennis.