AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam hield woensdag het grootste deel van de ochtend het hoofd boven water waar collegabeurzen moedeloos met de voeten in het water stonden. De verliezen van de belangrijkste graadmeter op het Damrak, de AEX, zijn de afgelopen tijd dan ook het grootst geweest. Waar Europa gemiddeld circa 20 procent van zijn topstand inleverde, verdampte in Amsterdam 30 procent.

Beursstemming (video): AEX schommelt, veel jaarcijfers.
Indexfutures Wall Street in de plus. Beleggers Damrak erg onzeker. AEX hangt op de 230 punten.

Beursjournaal: VNU volgens verwachting, Boskalis goed.
Orderportefeuile Boskalis goed gevuld. En zo ook bij Fugro.

Aan het eind van de ochtend gleed de AEX echter weer even hard onderuit. Een analist verklaarde dat uit het feit dat technisch herstel leek te dagen maar uiteindelijk te week bleek, waardoor handelaren weer hun verworven aandelen de deur uitdeden.

Dat resulteerde in een oplopend verlies van rond de 1,9 procent of 4,43 punten op 223,17. Parijs keek aan het eind van de ochtend tegen een verlies aan van 1,3 procent, Frankfurt noteerde een min van 1,4 procent en Londen leverde 1,6 procent in.

Uitgever VNU, die met verwachte cijfers naar buiten kwam, verloor 1,8 procent op een waarde van 19,32 euro. Een handelaar vroeg zich af wat beleggers vonden dat de uitgever precies fout had gedaan. "Ze hebben gedaan wat ze moesten doen en hebben een heldere strategie."

Ahold moest opnieuw dik terug met 3,7 procent. Het concern lijkt in de top dan wel redelijk orde te scheppen, mede dankzij de benoeming van D. Eustace als financieel bestuurder. Maar het concern wordt nu wel geleid door tussenpauzen en echte opvolgers voor de opgestapte Van der Hoeven en Meurs zijn blijkbaar nog niet voorhanden.

Midkap

Het leuke nieuws kwam uit de MidKap, waar baggeraar Boskalis zeer degelijk presteerde en de belegger lokte met vertrouwen in de toekomst. Dat stuwde het aandeel met bijna 12 procent. Ook Fugro heeft degelijk gepresteerd en dat zorgde voor een plus van bijna ,5 procent voor het ingenieursbureau. "Dit soort ouderwetse prestaties doen de belegger goed", constateerde een handelaar. De middelgrote fondsen kennen vooral beleggers uit Nederland en zijn daardoor wat stabieler dan de internationals in de AEX die beoordeeld worden door door de wol geverfde handelaren.

Ondanks het negatieve sentiment waren er op de Europese beurzen nog wel wat stijgers te bespeuren. In Parijs stond supermarktconcern Casino bovenaan met een koerswinst van 3,6 procent. De jaarcijfers die het moederbedrijf van Laurus woensdag bekendmaakte vielen goed bij de beleggers. In Frankfurt noteerde de Commerzbank een stijging van ruim 3 procent.

Een stuk minder ging het met de Franse elektriciteitsproducent Alstom, dat het boekjaar op 31 maart afsluit met een verlies van ,4 miljard euro. De voorgenomen verkoop van enkele onderdelen van Alstom viel slecht bij beleggers, die hun aandelen massaal in de verkoop deden. De koers daalde meer dan de helft. Het Franse nutsbedrijf Suez werd meegesleurd en leverde meer dan 9 procent in.

Verder was er de nodige aandacht voor de telecombranche. In Milaan werd de handel in aandelen Telecom Italia en Olivetti stilgelegd, nadat de fusie tussen deze twee bedrijven was bekendgemaakt. Elders in Europa waren de telecomaandelen in trek.

In Parijs won France Telecom 2,2 procent, Deutsche Telecom noteerde in Frankfurt een plus van 1,3 procent. BT Group in Londen hield de winst bescheiden met 0,2 procent.

Euro

Op de valutamarkt kwam de euro nauwelijks van zijn plaats. De Europese munt noteerde 1,1030, en bleef daarmee op de slotstand van dinsdag. Ten opzichte van het Engelse pond zakte de euro 0,6875 naar 0,6840.