UTRECHT - Niet alleen minister De Boer van Verkeer kruist donderdag de degens met de Nederlandse Spoorwegen over de aanstaande tariefsverhoging. Hij krijgt steun van organisaties die de reizigers vertegenwoordigen, zoals de Consumentenbond en Rover.

Beide belangengroepen, voegen zich, evenals ouderen- en gehandicaptenorganisaties in het kort geding dat donderdag in Den Haag dient. Zij zijn vooral kwaad omdat NS midden 2001 hebben toegezegd de tarieven voor 2002 niet te verhogen wegens de achterblijvende kwaliteit.

De prijsverhoging die NS tenslotte op de laatste dag van vorig jaar om vijf voor twaalf 's nachts toch doorvoerde, geldt eigenlijk voor 2003. En desondanks komt er een tweede tariefsverhoging overheen per 1 juli. "Dat kan niet, omdat het contract tussen overheid en NS dat niet toestaat", aldus de organisaties. De NS wil zo dit jaar 9,05 procent meer uit de prijs van de kaartjes binnenhalen.

De prijsverhoging steekt de organisaties ook omdat de kwaliteit er niet echt beter op geworden is en de reiziger gedwongen is van de monopolist NS gebruik te maken.

De Boer spande het kort geding aan met de bedoeling NS te dwingen de tariefsverhoging voor dit jaar te beperken tot 4,75 procent.