UDEN - Beddenproducent Beter Bed uit Uden roept een partij van 1300 Chinese matrassen terug die mogelijk giftige stoffen bevat. Dat heeft een woordvoerder van de fabrikant in Uden vrijdag laten weten.

Het gaat om 'Slow Foam 300'-matrassen, die bij het dochterbedrijf De Beddenreus te koop zijn. Een onbekend aantal ligt nog in de winkels en die zullen niet meer worden verkocht.

"Klanten die zo'n matras bij ons hebben gekocht, kunnen die terugbrengen. Zij krijgen hun geld terug", aldus woordvoerder Richard Neve.

Gros

Een heel klein aantal ligt nog in de winkels en die zullen niet meer worden verkocht. Het gros is verkocht.

Het gaat om matrassen van dezelfde producent die een in Rotterdam onderschepte partij heeft geleverd. Uit onderzoek op die matrassen is gebleken dat er een cocktail van giftige stoffen in zit, zoals het kankerverwekkende dichloorethaan en benzeen, meldde het VPRO-radioprogramma Argos.

Lood

De toxicoloog Martin van den Berg van het Utrechtse IRAS-instituut noemde tegenover Argos deze zaak ernstiger dan die van het eveneens teruggeroepen Chinese speelgoed met teveel lood.

Benzeen veroorzaakt leukemie (bloedkanker), dichloorethaan kan het hart- en vaatstelsel aantasten, is slecht voor de ademhaling en het centraal zenuwstelsel. Vooral kinderen, die gevoeliger zijn en minder wegen, zouden niet op zulke matrassen moeten slapen.

Luchtbed

Van den Berg: "Als het mijn kind zou zijn op zo'n matras, dan zou ik hem vanavond op een luchtbed neerleggen en het matras de deur uitgooien.

Volgens Neve zal Beter Bed zelf een matras van de terug te roepen partij door TNO nader laten onderzoeken. Deze partij is vorig najaar geleverd.

Steekproef

De bewuste Rotterdamse partij is van later en is bij een steekproef door de douane begin dit jaar onderschept en vervolgens onderzocht. De dichloorethaan is op Europees voorschrift gebruikt om houtetende torretjes te weren.

Volgens Neve zijn er toen vijftien containers onderschept. "Vier daarvan waren van ons, in een ervan zaten de matrassen en in de andere bedframes."

Oost-Europa

Hij bezwoer "dat deze partijen de enige matrassen zijn die wij uit China laten komen. Onze andere matrassen komen van dicherbij, zoals Oost-Europa."

Beter Bed laat de matrassen in Rotterdam vernietigen. De bewuste container waarin die zaten, had gezien de inhoud niet ingespoten mogen worden, stelt het bedrijf. Milieuminister Jacqueline Cramer sprak in een reactie van een consequente houding.

"De markt moet het zelf willen reguleren."De VROM-Inspectie heeft geen idee wat er in de andere containers heeft gezeten, aldus een woordvoerder. Dat het ook om matrassen ging, is nergens uit gebleken. De SP heeft begin deze maand opheldering daarover gevraagd.