Kabinet onderhandelt verder met Aedes

DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vervolgt volgende week de onderhandelingen met de woningcorporaties. Dat heeft de vereniging van woningcorporaties Aedes donderdag gezegd. Het kabinet wil dat de sociale huisvesters miljarden bijdragen aan de aanpak van de probleemwijken.

Vogelaar en Aedes kwamen woensdag voor het eerst sinds de zomer weer bij elkaar om over de afdracht van 3 miljard euro te praten. De gesprekken liepen voor de zomervakantie stuk omdat de woningcorporaties zeggenschap over het geld willen behouden.

Zeggenschap

Volgens bronnen in Den Haag wil minister Wouter Bos van Financiën volledige zeggenschap over de miljarden die de corporaties moeten ophoesten, omdat het geld op die manier positief uitpakt voor het financieringstekort.

Om een uitweg uit de impasse te vinden, heeft Aedes voorgesteld om overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen over te nemen. Op die manier komt het kabinet aan het geld, en krijgen de corporaties daar iets voor terug.

Rekenen

Volgens Aedes zijn de ambtenaren van Vogelaar deze mogelijkheid op dit moment aan het doorrekenen. "Er wordt hevig gepraat en gerekend", aldus een woordvoerster van de organisatie.

De aanpak van de veertig probleemwijken is een van de speerpunten van het kabinet. Volgens een woordvoerder van minister-president Jan Peter Balkende is de premier er in die zin mee bezig. "Maar het is niet zo dat hij zich gaat mengen in de onderhandelingen of een bijzondere rol erin gaat spelen", aldus de zegsman.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie