'Artsen declareren meer'

UTRECHT - Huisartsen zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 meer verrichtingen gaan declareren, terwijl ze nauwelijks meer bezoek van patiënten hebben gekregen. Dat concludeert NIVEL in een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd.

De dokters hebben volgens NIVEL sinds vorig jaar 17 procent, ongeveer 142 tot 156 miljoen euro, meer aan consulten, visites en telefonische contacten met patiënten in rekening gebracht dan verwacht. Dit terwijl het aantal contacten met patiënten nauwelijks (1 tot 2 procent) is toegenomen.

In het oude zorgstelsel kregen artsen per ziekenfondspatiënt een vast bedrag per jaar. In het nieuwe systeem bestaat het verschil tussen particulier en ziekenfonds niet meer. Elke verrichting bij een voormalige ziekenfondspatiënt wordt nu apart in rekening gebracht. Volgens NIVEL kan dat een verklaring zijn van de stijging.

Dubbelconsult

Daarbij mogen artsen een consult twee keer declareren als het extra lang heeft geduurd. Als een dokter bijvoorbeeld veel oudere patiënten heeft, die van alles en nog wat mankeren, zal hij vaak zo'n dubbelconsult in rekening brengen, denken de onderzoekers.

Daarbij zullen artsen, uit onzekerheid over het nieuwe financieringssysteem, aldus de onderzoekers geneigd zijn alles te declareren.

Staking

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hebben artsen de laatste tijd veel extra zorgtaken op zich genomen voor bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen. De LHV benadrukt dat artsen niet meer zijn gaan verdienen.

De huisartsen hebben zich heftig verzet tegen de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Voor het eerst sinds mensenheugenis hebben ze zelfs dagenlang en massaal gestaakt.

De artsen waren onder meer bang dat ze veel minder zouden gaan verdienen na hervorming van het zorgstelsel. Als compromis sloten het ministerie van Volksgezondheid en huisartsen een akkoord over een nieuw beloningssysteem. Dat akkoord loopt eind dit jaar af.

Tip de redactie