Vakbonden eisen dat kabinet koopkracht op peil houdt

AMSTERDAM/UTRECHT - De vakcentrales FNV en CNV eisen dat het kabinet de koopkracht op peil houdt. Het is volgens cao-coördinator Wilna Wind van de FNV "onbestaanbaar" als huishoudens volgend jaar over de hele linie erop achteruitgaan, vooral omdat de economie nu goed draait.

Zij waarschuwde woensdag dat niet valt te accepteren "dat we dezelfde soap krijgen van het vorige kabinet: eerst het zuur en dan het zoet".

Wind en CNV-bestuurder Yvon van Houdt stellen dat de verwachte koopkrachtdaling vooral komt door het kabinetsbeleid en dat het kabinet zelf gecreëerde problemen zelf dient op te lossen.

Daarbij wijzen zij onder meer op geplande belastingmaatregelen en premieverhogingen in de zorg. Volgens Wind moeten vooral kwetsbaren, zoals ouderen en minima, met gerichte maatregelen op bijvoorbeeld het gebied van zorg- en huurkosten worden ontzien.

Verrassing

De CNV-bestuurder meent dat "juist nu de economie goed gaat, mensen dat ook in hun portemonnee moeten terugzien". Dat de koopkracht volgend jaar dreigt te dalen, is volgens haar "een enorm negatieve verrassing die onacceptabel is".

Verder zeggen de FNV en het CNV niet te begrijpen dat de dalende koopkracht ook wordt toegeschreven aan een achterblijvende contractloonstijging.

Zo weten vakbonden volgens Wind in een groot deel van de cao's met werkgevers loonsverhogingen af te spreken van circa 3 procent. Dat komt neer op de maximale looneis van de vakbeweging voor dit jaar.

Looneis

De cao-coördinator van de FNV verwacht dat de looneis voor 2008 "zeker niet lager zal zijn" dan 3 procent.

De vakbeweging maakt traditioneel de looneisen voor het komende jaar bekend rond Prinsjesdag in september, als het kabinet de plannen voor het volgende jaar presenteert.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie