Donner vreest geen vlucht pensioenfondsen naar België

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken verwacht geen vlucht van pensioenfondsen naar België. Weliswaar gelden bij onze zuiderburen soepeler regels voor de spaarfondsen van werknemers voor hun oude dag, maar de situatie in België is wat dat bereft ook onzekerder.

Zo zijn volgens de bewindsman pensioenfondsen in België sterker afhankelijk van het individuele oordeel van de toezichthouder.

Dat blijkt uit een brief van Donner woensdag aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar ontstond ophef bij een ruime Kamermeerderheid, omdat de Belgische overheid folders verspreidde in Nederland om pensioenfondsen over de grenzen te lokken.

Gerust

Aangezien de minister de Kamer toen niet gerust kon stellen, vroeg zijn partijgenoot CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aan de bewindsman om de risico's in kaart te brengen.

Omtzigt reageert "gematigd positief" op de brief van Donner. Hij wacht nog op beleid van het kabinet om de Nederlandse pensioenmarkt aantrekkelijker te maken ten opzichte van het buitenland. Maar de CDA'er is blij dat de bewindsman nu preciezer uitlegt wat de situatie is.

Verplicht

De minister wees er bijvoorbeeld dit voorjaar al op dat alle werknemers die door een cao verplicht deelnemen aan een pensioenfonds, worden beschermd door Nederlandse regels. Het maakt volgens hem niet uit of de financiële instelling hier of in het buitenland is gevestigd.

Maar volgens Omtzigt zegt Donner nu duidelijk dat De Nederlandsche Bank (DNB) ook in België in actie kan komen als verkeerde verwachtingen worden geschapen aan werknemers in ons land.

Verplaatsing

Overigens verwacht Donner dat verplaatsing van een pensioenfondsen voor 70 procent van de Nederlandse werknemers niet aan de orde is, omdat de verplichte deelneming aan het fonds vervalt bij een verhuizing naar het buitenland.

Ook acht hij de kans dat een fonds zichzelf hier opheft om in het buitenland opnieuw te beginnen klein, omdat het erg ingewikkeld zou zijn.

Risico's

Verder wijst de minister erop dat werknemers, die in pensioenbesturen door vakbonden vertegenwoordigd worden, met werkgevers zelf de risico's kunnen afwegen als ze kiezen voor een verplaatsing naar het buitenland.

"Als de toezichthouder minder strenge eisen aan de reserves stelt, lopen de werknemers meer kansen dat ze niet krijgen wat hun is beloofd. Ook kan de werkgever dan gedwongen zijn meer premie te gaan betalen."

Tip de redactie