Winkeliers willen maatregelen tegen pinpasfraude

LEIDSCHENDAM - Nederlandse winkeliers willen dat minister Hirsch Ballin (Justitie) hard optreedt tegen pinpasfraude, ofwel het zogenoemde skimming. Volgens de winkeliers is in Nederland rondom skimming sprake van georganiseerde criminaliteit. Dat liet het Platform Detailhandel Nederland woensdag weten.

Volgens de belangenorganisatie nemen winkeliers hun verantwoordelijkheid om fraude met betaalautomaten te voorkomen.

"Maar ook de minister van Jusitie moet, samen met de banken, nu keiharde maatregelen treffen om de internationaal opererende criminelen zo snel mogelijk te pakken en pinpasfraude te voorkomen", aldus het platform.

Dupe

Een woordvoerder van Hirsch Ballin liet in een reactie weten dat de minister regelmatig overleg voert met het Platform Detailhandel. "We verwachten dat dit onderwerp bij het eerstvolgende overleg op de agenda komt."

Eerder deze week zei Currence, de exploitant van onder meer Pin en Chipknip, dat consumenten steeds vaker de dupe worden van pinpasfraude. In juli riep Currence winkeliers op vaart te maken met het vervangen van verouderde betaalautomaten.

Volgens de organisatie voldoet zo'n 10 procent van de automaten nog niet aan de norm.

Reputatieschade

Het Platform Detailhandel Nederland stelt dat behalve consumenten ook winkeliers last hebben van de fraude. "Consumenten worden altijd door banken schadeloos gesteld, maar winkeliers blijven met de reputatieschade zitten", aldus de organisatie.

In Nederland wordt de laatste tijd steeds vaker melding gemaakt van skimming. Eerder in de week kwamen fraudezaken aan het licht in Hoofddorp, Zandvoort en Nieuwegein. Woensdag werd bekend dat dat criminelen in meerdere winkels in Zwolle hebben toegeslagen.

Skimmen

Bij skimmen bewerken criminelen pinautomaten of betaalautomaten in winkels om zo gegevens van bankpassen te kopiëren. Vervolgens plunderen ze met nagemaakte passen de bijbehorende rekeningen. Deze vorm van fraude stak in 2002 voor het eerst de kop op in Nederland.

Tip de redactie