Onbegrip bij oppositie over koopkrachtdaling

DEN HAAG - De oppositiefracties VVD, SP en GroenLinks reageren vol onbegrip op de koopkrachtdaling die volgend jaar voor iedereen dreigt. VVD-leider Mark Rutte noemt het "heel bijzonder dat, terwijl de economie draait als een tierelier, iedereen er toch op achteruitgaat".

Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat "onbegrijpelijk en onacceptabel". Net als GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik eist zij dat in elk geval de lagere inkomens worden ontzien.

Rutte wil dat minister Wouter Bos van Financiën ervoor zorgt dat de ministeries minder uitgeven, zodat er geld beschikbaar komt voor lastenverlichting.

Huishoudens

Uit uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau, die woensdag binnen het kabinet zijn besproken, blijkt dat huishoudens volgend jaar gemiddeld zeker een half procent minder te besteden hebben.

Voor ouderen en minima dreigt een koopkrachtverlies van 1 procent of meer.

Lasten

Karabulut noemt dit "niet bepaald het voorbeeld van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten", zoals de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in hun regeerakkoord hebben afgesproken.

Volgens het SP-Kamerlid is dit ook het bewijs dat dit kabinet niet een ander beleid voert. "Na het zuur zou het zoet komen, maar ondanks de aantrekkende economie krijgen we nog meer zuur voorgeschoteld."

Inleveren

Volgens Vendrik is het onvermijdelijk dat de hogere inkomens volgend jaar wat inleveren. Zij hebben tijdens de vorige kabinetten-Balkenende te veel extraatjes gekregen, onder meer bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, aldus Vendrik.

Maar de minima moeten in 2008 op een plus uitkomen en de modale huishoudens minimaal op nul, vindt GroenLinks.

Regering

Regeringspartij PvdA wilde woensdag nog niet reageren op de koopkrachtcijfers. Kamerlid Ferd Crone liet weten die eerst te willen bestuderen.

Ook coalitiepartner CDA wil niet reageren op de uitgelekte cijfers, aldus een woordvoerder. "Wij wachten Prinsjesdag af." De ChristenUnie was niet voor commentaar bereikbaar.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie