'Fraude bij Turkije-touroperators'

ROTTERDAM - De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vermoedt dat bij een aantal van de recent failliet verklaarde Turkije-touroperators, sprake was van fraude of oplichting.

Dat liet de directeur van de SGR, Piet-Hein Debets, woensdag weten, na berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Sinds juli zijn zes reisorganisaties gespecialiseerd in reizen naar Turkije failliet gegaan. "Dat zijn er opvallend veel", aldus Debets.

Fraude

Tegen een van deze bedrijven heeft de SGR aangifte gedaan wegens fraude of oplichting. Twee andere organisaties staan onder verdenking. "We hebben hier en daar onze bedenkingen."

Van de andere drie touroperators staat vast dat het faillissement te wijten is aan mismanagement.

Internet

De SGR adviseert reizigers extra op te letten, vooral bij het boeken van een reis naar Turkije via internet. "Sommige reizen zijn eigenlijk te goedkoop om waar te zijn, klanten moeten kritisch zijn."

Kosten

Het garantiefonds schat de kosten naar aanleiding van de recente faillissementen op zes à zeven miljoen euro. "Dit jaar zijn opvallend veel bedrijven in de problemen gekomen. Dat moet niet meerdere jaren achter elkaar gebeuren", aldus de directeur.

De SGR teert op vermogen en dit soort schadebedragen nemen daar een forse hap uit. Raakt het vermogen op, dan zou de reiziger weer premie moeten gaan betalen voor de garantie.

Onderzoek

Ondertussen voert de Consumentenautoriteit een inventariserend onderzoek uit naar de ongeveer 2000 reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij de SGR. "Reisondernemingen hebben geen SGR-verplichting, ze mogen zichzelf en hun klanten ook via een andere weg verzekeren", aldus plaatsvervangend directeur Dirk Janssen van de Consumentenautoriteit.

"Wij kijken of deze bedrijven hun zaakjes goed geregeld hebben. Is dat niet het geval, dan grijpen we in. Zo kunnen we een formeel onderzoek beginnen of in uiterste instantie naar de rechter stappen."

Janssen kon nog niet zeggen of er al verdachte gevallen zijn aangetroffen sinds het begin van de inventarisatie in mei. "In het najaar ronden we het onderzoek af en daarna gaan we kijken of we nadere stappen moeten ondernemen."

Tip de redactie