Ministers zwijgzaam over koopkrachtdaling

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende en de meest betrokken bewindslieden zijn woensdag voor het eerst na de vakantie bijeen geweest om te praten over de rijksbegroting voor volgend jaar. Het grootste probleem lijkt de dreigende koopkrachtdaling voor iedereen.

Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau dreigen huishoudens er volgend jaar gemiddeld een half procent of meer op achteruit te gaan, twee keer zoveel als eerder geraamd. Voor ouderen en minima zou het koopkrachtverlies oplopen richting 1 procent.

Bejaarden met alleen AOW of een klein pensioen gaan zelfs nog meer achteruit als het kabinet niets doet.

Problemen

De bewindslieden wilden woensdag na hun beraad weinig zeggen over de koopkrachtproblemen. Minister Wouter Bos van Financiën "bevestigde noch ontkende" de uitgelekte CPB-cijfers.

Zijn collega Piet Hein Donner van Sociale Zaken zei dat het kabinet "zal doen wat nodig is" en verwees verder naar Prinsjesdag, wanneer de rijksbegroting voor volgend jaar verschijnt.

De koopkrachtdaling wordt onder meer veroorzaakt door de stijgende ziektekostenpremies en door de belastingmaatregelen uit het regeerakkoord. Ook valt de cao-loonstijging lager uit dan eerder verwacht.

Garanties

Bos heeft de Tweede Kamer voor de zomer beloofd dat hij zijn best gaat doen om te voorkomen dat lagere en middeninkomens in 2008 moeten inleveren. Hij zei er toen bij dat hij geen garanties kon geven.

Een pluspuntje voor Bos is dat de overheidsfinanciën volgend jaar gunstiger uitkomen dan eerder voorzien. Het huidige financieringstekort verandert volgend jaar in een overschot van ruim 1 procent. Dat komt echter vooral door tijdelijke meevallers.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie