Kaupthing Bank koopt Nederlandse zakenbank NIBC

AMSTERDAM - De Europese Kaupthing Bank koopt de Nederlandse zakenbank NIBC voor 2,985 miljard euro. Dat heeft NIBC woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

NIBC heeft last van de problemen op de hypotheek- en kredietmarkt in de Verenigde Staten. De bank moest in het eerste halfjaar 137 miljoen euro afboeken op de Amerikaanse beleggingsportefeuille.

Door de afboeking in de VS bleef er een nettowinst over van 3 miljoen euro. De zakenbank herhaalde dat de plannen voor een beursgang in de ijskast zijn gezet wegens het slechte beursklimaat.

Transactie

De Amerikaanse beleggingsportefeuille wordt niet verkocht aan Kaupthing. De portefeuille wordt voorafgaand aan de transactie afgesplitst van NIBC en gehouden door de verkopende partij.

De zakenbank uit Den Haag is eigendom van een groep investeerders onder aanvoering van de Amerikaanse durfkapitalist JC Flowers. NIBC verwacht geen verdere verliezen op de portefeuille.

Aandelen

Kaupthing Bank heeft zijn hoofdkantoor in IJsland en heeft vestigingen in tien landen waaronder de Verenigde Staten, Luxemburg en Zwitserland. Aandelen van de bank zijn genoteerd in IJsland en Zweden.

Tip de redactie