Geen oplossing voor Brabants busconflict

BREDA - De vakbonden en de directie van busmaatschappij Veolia in Midden- en West-Brabant hebben dinsdagavond geen vorderingen gemaakt in een laatste gesprek over hun slepende conflict over voorgenomen bezuinigingen.

Directeur Ton Kienhorst blijft de bonden verwijten dat ze geen alternatieven verzinnen en stelt dat hij zijn bezuinigingsmaatregelen doorzet. De vakbonden beschuldigen hem van wanbestuur en stellen het gelijknamige moederbedrijf verantwoordelijk voor de financiële problemen.

Begin juli legden buschauffeurs in Midden- en West-Brabant het werk dagenlang neer als protest tegen de bezuinigingen. De acties werden uiteindelijk opgeschort nadat de vakbonden werden erkend als gesprekspartner in nieuw overleg dat tot op heden duurde.

Grove rekenfouten

Onderzoeken hebben volgens bestuurders van FNV Bondgenoten en CNV Stads- en Streekvervoer intussen uitgewezen dat een deel van de bezuinigingsplannen in strijd zijn met de cao, dat grove rekenfouten zijn gemaakt bij de aanbesteding en dat het bedrijf als gevolg een miljoenenverlies lijdt. De directie van Veolia betwist dat.

De stakingen worden niet direct hervat, legde bestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten woensdagochtend uit na het urenlange overleg. De vakbonden willen de genoemde onderzoeken eerst voorleggen aan de aandeelhouder en verwachten dat die over de brug komt.

Ook merken ze de provincie Noord-Brabant aan als schuldige voor het debacle. De Jong stelt dat het provinciebestuur de concurrentie heeft aangewakkerd, de prijzen door de bodem zijn gezakt en de buschauffeurs de prijs betalen.

Tip de redactie