GRONINGEN - Pizzaconcern New York Pizza geeft koeriers een pinautomaatje mee voor de betalingen. Op die manier moet het aantal overvallen op de bezorgers verminderen. Het gaat om een proef in drie filialen in Groningen, Amsterdam en Purmerend, zo heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.

"Het is niet zo dat er dagelijks bezorgers worden overvallen. Maar elke overval is er een te veel. Als de jongens geen geld bij zich hebben, verklein je het risico aanzienlijk."

Behalve de veiligheid van de koeriers is ook de service tegenover de klant een belangrijk argument voor de nieuwe dienst. De mobiele pinautomaat werkt hetzelfde als een gsm. Via het netwerk wordt er contact gezocht met de bank en bureau Interpay, de organisatie die de betalingen verwerk. New York Pizza is naar eigen zeggen de eerste restaurantketen die de service in Nederland aanbiedt.

Over twee maanden wordt het experiment geëvalueerd. Als de resultaten goed uitpakken, gaan alle zeventig vestigingen van het pizzaconcern de dienst aanbieden. De eerste ervaringen van zowel koeriers als klanten zijn volgens de zegsman positief.