DEN HAAG - KPN overweegt het Belgische telecombedrijf Tele2/Versatel Belgium over te nemen. Met de eventuele overname is ongeveer 100 miljoen euro gemoeid. Dat heeft KPN dinsdag bekendgemaakt.

Het Nederlandse telecomconcern bevestigde hiermee berichten die eerder opdoken in Belgische media. Tele2/Versatel is actief als aanbieder van vaste telefonie en - op kleinere schaal - van mobiele telefonie. KPN is in België al eigenaar van het mobieletelefoniebedrijf BASE.

Opportuniteiten

Versatel liet weten dat KPN niet het enige bedrijf is dat interesse heeft in de Belgische operator. Dinsdagmiddag meldde ook de Mechelse kabel- en telecomgroep Telenet zijn interesse in de Belgische poot van het fusiebedrijf Tele2/Versatel. Prins Friso van Oranje is onafhankelijk bestuurder bij Telenet, een functie vergelijkbaar met commissaris.

"We zijn vooral geïnteresseerd in kabelactiviteiten", aldus een Telenet-woordvoerder. "Maar we zijn altijd op zoek naar opportuniteiten op de markt. En in dit geval interesseren vooral de zakelijke klanten van Tele2/Versatel België ons."

Agressieve benadering

Een overname van Tele2/Versatel past in de agressieve benadering van de Belgische markt waar KPN voor heeft gekozen. Het jongste wapenfeit in dat kader was de aankoop van de winkelketen Allo Telecom. Via de keten krijgt BASE meer mogelijkheden zijn producten in Wallonië te slijten.

Ook Tele2/Versatel opereert vanuit dit Franstalige deel van België. Het bedrijf is interessant voor KPN omdat het zaken doet met het midden- en kleinbedrijf en kansen biedt om combinaties van mobiel en breedband op deze markt te zetten.

Bouygues Telecom

KPN zou volgens geruchten ook willen meedoen met het bieden op het Franse mobieletelefoniebedrijf Bouygues Telecom. Maar dat is volgens KPN niet aan de orde. KPN maakte verder bekend het huidige aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro sneller te willen afronden om zo te kunnen profiteren van de lagere beurskoersen. Door het huidige prijsniveau kan KPN meer aandelen inkopen.

Tot nu toe kocht KPN 48,7 miljoen aandelen in tegen een gemiddelde prijs van 11,98 euro, waarmee bijna 60 procent van het totale programma is afgerond. Het aandeel sloot maandag op 10,82 euro.

Beleggers

Beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam reageerden enthousiast op het KPN-nieuws. Volgens een analist vooral omdat ze opgelucht waren dat KPN niet meedoet met het bieden op Bouygues. Dat overnamepad zou te risicovol zijn. Het aandeel KPN stond maandag rond het middaguur 4,2 procent hoger op 11,27 euro.